BruBo!!

Vogelaar jargon voor de bruine boszanger.

Check het fotoalbum hier!

In december 2021 hadden we al eens een poging gedaan om de zeldzame BruBo, de bruine boszanger, te zien in Oegstgeest. Dat was toen niet gelukt helaas.

De BruBo is niet alleen zeldzaam, maar ook behoorlijk schuw. De kleine bruine vogel uit centraal en oostelijk Siberië  houdt zich goed verborgen in het struikgewas. De vogel is ook niet heel honkvast, zit zelden langdurig op één plek, zoals bijvoorbeeld de zeer zeldzame zwartbuikwaterspreeuw, die al de hele winter op dezelfde plek zit. Het sporadische voorkomen, de schuwheid en de bewegelijkheid van dit vogeltje zorgde ervoor dat we lang hebben moeten wachten op een herkansing, die de moeite van het proberen waard was.

Bij een klein vennetje in De Kaag in de Heemskerkse duinen was een bruine boszanger gemeld. Normaliter zouden we een dergelijke melding elders in het land laten schieten vanwege de lage trefkans, maar dit was zo dichtbij, dat we natuurlijk een poging gedaan hebben. En we hadden geluk! We hebben de laatste visuele waarneming van deze leuke vogel op deze locatie voordat ‘ie weer vertrokken was. En ook nog eens prachtig vrij zittend op een takje boven het water. 

Met trots voegen we de BruBo toe aan onze Nederlandse lijst.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De futen-familie is compleet!
The Royal Pelicans!

3 Comments

Leave a comment