De toppers!

Niet in de Arena, maar in het IJsselmeer…

Check het fotoalbum hier!

Is de opvoeding (tot nu toe) geslaagd als Quin bij “toppers” denkt aan de de topper eend in plaats van Gerard Joling in een roze carnavalkostuum midden in een volle Arena? 😉

Nee hoor, iedereen z’n eigen voorkeur natuurlijk! De toppers met hun Nederlandse repertoire of de toppers op de Nederlandse lijst, wij gaan voor de laatste.

De topper  broedt in het noorden van Canada, Scandinavië en Rusland. Geen koukleum dus of toch wel, want overwinteren doet de topper dus o.a. in Nederland. Ze zijn niet makkelijk te zien, ze lijken heel veel op de kuifeend, maar komen in tegenstelling tot de kuifeend zeker niet overal voor.

Toppers zitten vooral in het IJsselmeer en de Waddenzee. Deze zagen we in het IJsselmeer vlak buiten de De Wielen bij de Wieringermeerpolder. De Wielen zijn overigens ontstaan toen de Duitsers in 1944 tijdens het terugtrekken op 2 plekken vlak naast elkaar de dijken opbliezen. Binnen 48 stroomde de lager gelegen Wieringermeerpolder vol IJsselmeerwater. Het binnenstromende water creëerde de zogenaamde, diepe “wielen”. De fundering van een boerderij, die door het water volledig verwoest werd, staat er ook nog. Inmiddels zijn De Wielen door hun beschutte ligging achter de herstelde dijk een uitstekend rustpunt voor vogels.

Zo, dat was de geschiedenisles voor deze week. Tot de volgende keer.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Piepertjes!
De houtsnip!

2 Comments

Leave a comment