Exotische verrassingen, deel 1.

Niet voor de NL-lijst, wel leuk!

Check het fotoalbum hier!

Veel mensen – wij ook! – noemen kleurrijke vogels als de bijeneter, flamingo, roze pelikaan of Siberische taling exotische vogels. Maar dit zijn toch echt wel inheemse, Nederlandse vogelsoorten, hoewel (zeer) zeldzaam in voorkomen.

In de vogelaar-wereld is een exotische vogel weliswaar een wilde vogel, maar is het voorkomen van deze vogel ooit door de mens – bewust of onbewust – bewerkstelligd. Met andere woorden, de voorouders van de exotische vogel zijn hier niet op eigen gelegenheid aan komen vliegen. Een bekende exoot is bijvoorbeeld de nijlgans, halsbandparkiet of de stadsduif

Exoten tellen niet mee voor de inheemse, Nederlandse lijst. Wat dat betreft is de vogelaar-wereld verre van inclusief en ronduit rechts georiënteerd, eigen vogels eerst! 😉 In onze alfabetische lijst zijn exoten daarom ook apart gelabeld. 

Toch zijn exoten juist vaak hele mooie vogels en daarom willen we er deze en volgende week een paar aan jullie voorstellen:

  • De zwarthalszwaan, deze mooie zwaan zat in Park van Luna in Heerhugowaard. Soms zat de zwarthalszwaan redelijk dichtbij op land en liet de vogel zich prachtig zien!
  • De blauwvleugelgans, dit is al jarenlang de enige bekende blauwvleugelgans in Nederland, super zeldzaam dus! De vogel zit altijd in Koggenland en komt daar – naar verluid – al meer dan 20 jaar terug, samen met een groepje grauwe ganzen.  

Als de kans zich voordoet, slaan wij de exotische vogels zeker niet over. Volgende week nog 2 exoten, die we in Noord-Holland gezien hebben.

Fijn weekend! Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Wat een rotganzen!
Exotische verrassingen, deel 2.

2 Comments

  1. Toch even iets anders…..
    Ik zat woensdag in de buitenlucht te schilderen. Genoten van het weer, het proces, maar vooral van het gezang van het winterkoninkje en de tjif-tjaf.

    Zonnig weekend,
    PHRM Nelissen Jansen

Leave a comment