Een nieuwe soort in de gorzenfamilie!

In de kop van Noord-Holland.

Check het fotoalbum hier!

We hebben een nieuwe (en zeldzame!) soort in de gorzenfamilie gespot, de grauwe gors. We hadden deze vogel al eens eerder gezien in Spanje. De vogel stond dus al op onze buitenlandse lijst, maar heeft nu ook een plekje op onze Nederlandse lijst. Alle door ons gespotte gorzen staan hier, van boven naar beneden:

  • De grauwe gors, is een zeldzame wintergast in Nederland en dan vooral in Limburg. Deze zat vlakbij Den Oever, een stuk dichterbij!
  • De geelgors, deze prachtige vogel is algemeen voorkomend, maar vooral in het oosten van het land, daar hebben wij hem ook gezien.
  • De sneeuwgors, deze mooie gors komt juist weer voor op de stranden in het westen van het land. Je ziet ze niet zo vaak.
  • De rietgors, deze vogel zie je en hoor je overal, vooral in het voorjaar. Net als de geelgors, broedt de rietgors ook in Nederland. 
  • De zwartkopgors, dit is een zeer zeldzame gors in Nederland. De vogel zat heel toevallig in Heemskerk vorig jaar, we konden er op de fiets naar toe.

We hebben de gorzenfamilie nog niet compleet. In Nederland komen ook de ortolaan en de ijsgors nog voor. Dat zijn allebei niet bepaald vaak voorkomende vogels, maar we hopen ze nog een keer te zien.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Vogelkijkhut in het oosten.
De ringsnaveleend dwaalgast!

Leave a comment