De grote aalscholver!

Deze is voor de vogelaar nerds!

Check het fotoalbum hier!

Weinig vogels hebben ons zoveel moeite gekost om een (gevalideerd!) exemplaar te zien als de grote aalscholver. En dat terwijl de grote aalscholver niet eens een aparte vermelding krijgt op onze Nederlandse lijst. Het is namelijk een ondersoort van de “gewone” aalscholver, die je zo vaak met uitgeslagen vleugels op lantaarnpalen ziet zitten.

De verschillen tussen de grote aalscholver en de aalscholver zijn erg klein. De grote aalscholver is doorgaans groter dan de normale aalscholver (ja, je verwacht het niet hè!). Dit verschil is echter alleen goed te zien als je 2 adulte exemplaren naast elkaar ziet in dezelfde houding. Het enige doorslaggevende verschil tussen beide soorten aalscholvers is de scherpte van de hoek, die de gele naakte huid van de keelzak maakt. Is die hoek scherper dan 65 graden dan is het een grote aalscholver, anders een normale aalscholver. Op de foto zit links een normale aalscholver en rechts een grote aalscholver.

Maar voordat je met je geodriehoek aan de slag gaat, de hoek kan erg vertekenen met het draaien van de kop, dus makkelijk meten is het niet. Daarom is het bijzonder lastig om een grote aalscholver met zekerheid te determineren. Daar komt nog eens bij, dat de grote aalscholver in Nederland een zeldzame vogel is, veel kansen heb je dus ook niet. In heel 2023 zijn er op waarneming.nl (met >13 miljoen ingevoerde vogel observaties per jaar!) slechts 21 goedgekeurde grote aalscholvers te vinden. En van die 21 waarnemingen kunnen wij met trots melden, dat er 2 van ons afkomstig zijn.🙂   

Fijn weekend! Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Hoog op onze most wanted lijst, de bladkoning!
Wow, de oehoe!

2 Comments

  1. Daar mogen jullie zeker trots op zijn,en het verschil moet je wel weten!
    Leuk de zwartkop!!
    Groetjes fijn weekend

  2. Duidelijke uitleg van het verschil tussen de scherpte van de hoek van de gele vlek. Toch nog moeilijk te zien……

Leave a comment