De grote karekiet uitdaging!

Wat een gaaf beest!

Check het fotoalbum hier!

Op 3 september 2022 werden we uitgedaagd om de grote karekiet te vinden (naam is bij de redactie bekend 🙂). Een leuke uitdaging, want geen makkelijke spot, maar ook niet (nagenoeg) onmogelijk. 

We zagen laatst dat de grote karekiet al een aantal dagen gezien en gehoord was in het riet bij het Nijkerkernauw. Toevallig moesten we daar laatst in de buurt zijn. Dus wat eerder op pad en op zoek naar de grote karekiet.

De grote karekiet is een groot uitgevallen kleine karekiet, maar vergissen is nauwelijks mogelijk. Wat een geluid produceert dit beest en hij is ook echt groter dan z’n kleine soortgenoot. De grote karekieten – het was een broedend stel – waren luidruchtig en lieten zich fraai zien. 

De vogel staat helaas op de rode lijst. Doordat de vogel wat groter is, heeft ‘ie stevig, overjarig riet nodig voor z’n nest. Tevens heeft hij een goede waterkwaliteit nodig, en een natuurlijke dynamiek van het waterpeil. Mede door onzorgvuldig beheer is dit specifieke habitat (helaas) hard achteruit gegaan. 

Wij zijn erg blij dat we hem gezien (en gehoord!) hebben. We wachten de volgende uitdaging in spanning af. 

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De sprinkhaanzanger!
Zo doof als een kwartel!

Leave a comment