IJs en vogels…

Meestal geen goede combinatie.

Check het fotoalbum hier!

In december heeft het een aantal dagen stevig gevroren. Op veel plekken lag ijs op de sloten en dat leverde uiteraard een boel ijspret op! Vogels vinden dat vaak niet leuk, het is lastiger om eten te vinden en jezelf warm te houden. Zo zagen wij in Waterland bij Durgerdam op één locatie daar een tweetal typische voorbeelden van:

  • De eerste is de waterral. Deze vogel is algemeen voorkomend, maar toch zie je hem zelden. Het is een mysterieuze rietbewoner, die je eerder zult horen dan zien. Een waterral kan namelijk gillen als een speenvarken, een heel bijzonder geluid. Maar ja, wat moet een waterral nu zonder water? Quin zag deze waterral een beetje onhandig over het ijs schuifelen, op zoek naar een wak en riet om zich te verstoppen.
  • En vlak boven die waterral zat de ijsvogel op een hekje, ook op zoek naar een wak om visjes te vangen. De naam ijsvogel is misleidend, ze leggen massaal het loodje als alles dicht gevroren is. Maar omdat ze dan vaak en veel te zien zijn rondom wakken, zijn ze waarschijnlijk ooit ijsvogels genoemd. Deze foto is absoluut niet de mooiste ijsvogelfoto, die we hebben, bekijk ons ijsvogel album eens! Maar de grauwe, steenkoude omgeving met daarin onze favoriete en prachtig gekleurde ijsvogel, vonden wij typerend voor die vorstdag in december.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De Vogelwacht!
Het mannetjes nonnetje!

Leave a comment