Het jachtseizoen is geopend!

Jagen op de jagers!

Check het fotoalbum hier!

Op een storm- en regenachtige zondagmiddag liepen we tussen de buien door op het strand van IJmuiden. Het waaide zo hard dat zelfs beide pieren waren afgesloten. Maar zulk weer in het najaar is wel heel interessant, omdat dan mogelijk bepaalde zeevogels vrij dicht langs de kust vliegen. Ze worden er letterlijk heen geblazen. 
 
We hadden geluk, plotseling kwam de zeldzame kleinste jager (bovenste foto) over ons heen vliegen. Het ging snel, binnen een paar seconden weer verdwenen boven zee, de lichtomstandigheden waren matig (herfstweer!) en de vogel is ook nog eens donker van kleur. Maar we waren evengoed blij de vogel gezien te hebben, het is immers een zeldzame verschijning in Nederland. 
 
Er zijn 4 soorten jagers in Nederland te zien, de zeldzame kleinste jager en de iets algemener voorkomende kleine, middelste en grote jager. En laten we nu ook de kleine jager (onderste foto) laatst vanaf de noordpier gezien hebben! 
 
Jagers zijn rotzakken, in hun heel noordelijk gelegen broedgebied eten ze voornamelijk lemmingen. Je weet wel, die schattige beestjes van die hoax, dat ze suïcidaal met z’n allen de klif af zouden lopen. In Nederland zijn er geen lemmingen. Hier jagen ze achter bijvoorbeeld grote sternen of kokmeeuwen aan, die net een visje gevangen hebben. Net zolang totdat de vis los gelaten wordt. Als de achtervolgde vogel nu denkt, ik eet de vis snel op, dan stopt de jager vast wel, niet dus… De jager gaat net zolang door totdat de vis weer uitgekotst wordt en dan eet de jager dat weer op. 
 
Eet smakelijk allemaal!  
 

Groeten, Peter & Quin.

Check het fotoalbum hier!

Een grauwe vogel op een grauwe dag.
Yes, de zeer zeldzame blauwstaart!

One Comment

  1. Wat een bijzonder en leerzaam verhaaltje weer. Echt een vreemde manier om aan eten te komen, maar het werkt wel dus….
    Dapper om met zo’n storm toch te gaan spotten 👍

Leave a comment