Eindelijk de kerkuil gezien!

Wat een mooie uil!

Check het fotoalbum hier!

Uilen zijn gaaf en, zoals we al eerder geschreven hebben, ze spreken tot de verbeelding. En hoewel de meeste Nederlandse uilen niet zeldzaam zijn, veel zul je ze niet zien. Niet in de laatste plaats omdat het vaak nachtdieren zijn. We lopen ze even langs:

 • De bosuil slaapt vaak in boomholtes in het bos en zo kun je ze nog wel eens tegen komen.
 • De ransuilen slapen vaak in de wintermaanden met een hele groep bij elkaar, soms zelfs midden in een woonwijk.
 • De steenuil wil overdag nog wel eens tevoorschijn komen om even lekker in het zonnetje te dutten. 
 • De velduil jaagt wel deels overdag, vooral ‘s avonds in de schemering. Maar ja, deze uil staat weer niet voor niks op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.

En nu kunnen we met enige trots de kerkuil aan onze uilenfamilie toevoegen! Deze prachtige (nacht)uil met zijn hartvormige gezicht is lange tijd bedreigd geweest in zijn bestaan. Ze worden vaak aangereden omdat ze in het donker laag boven de grond jagen. Maar ook de renovatie van kerktorens en boerderijschuren helpt de kerkuil niet, die graag nestelt op rustige, donkere plekken in dit soort gebouwen. Door beschermingsprogramma’s, zachtere winters (met sneeuw kan de kerkuil geen muizen vangen!) en ook speciale nestkasten, gaat het nu weer goed met de kerkuil.

Na wat speurwerk op waarneming.nl en Google Maps, lees hier hoe we dat doen, wisten we de locatie van een nestkast te vinden. Dus wij op een mooie, warme zomeravond in Augustus naar Diepsmeerpolder bij Koedijk. Fototoestel op een statief en wachten op de kerkuil, die zich hopelijk even laat zien voordat het te donker wordt. Ondertussen zaten we op de mobiel naar AZ – SK Brann te kijken (zonder geluid 😉), beter kon het niet. Zeker niet toen we ineens een minuut lang dat prachtige hartvormige gezicht zagen van de kerkuil, heel gaaf! Overigens vertelde een omwonende dat ze tijdens het broedseizoen regelmatig wakker worden van de uilen. De kerkuil produceert dan ook een bijzonder doordringend en spookachtig gekrijs

We moeten nu nog één uil om onze Nederlandse uilenfamilie compleet te maken en dat is de zeldzame oehoe. Wie weet, kunnen we jullie daar snel over mailen…

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De roestgans!
De zeer zeldzame struikrietzanger!

2 Comments

 1. Wat heeft de kerkuil een prachtige kop,heel mooi dat jullie deze hebben gezien!
  Hopen dat de duif z’n huis weer weet te vinden!
  En dat jullie de oehoe nog een keer vinden!
  Fijn weekend!

 2. Wat weer een fantastisch bericht. De kerkuil spotten en ondertussen AZ kijken 😂
  Prachtige foto, wat een koppie!

Leave a comment