Wat een megaklapper!

Of eigenlijk een kleine klap(ekster).

Check het fotoalbum hier!

Op een warme dinsdagavond zitten we te eten in de tuin. Ik vertel Quin dat de kleine klapekster gezien was in de duinen van Heemskerk. Waarop Quin zegt: “daar moeten we heen, pap, die vogel zie je misschien maar 1x in je leven!”. Dus, hij eet binnen 30 sec z’n bord leeg, trekt z’n schoenen aan en gaat naar z’n fiets. Ondertussen mij aansporend om op te schieten en mama & Yva enigszins verbaasd met hun volle bord eten achter te laten. 🙂

Quin had gelijk, de kleine klapekster is extreem zeldzaam in Nederland. Ter indicatie, in 2022 heeft precies 1 persoon deze vogel gezien op waarneming.nl. En de kleine klapekster staat niet eens op vogelbescherming.nl! Deze vogel is slechts een paar uur in beeld geweest bij vogelaars. Wij behoorden bij de gelukkigen en het mooie was, dat we er ook nog op de fiets naar toe konden.

De kleine klapekster lijkt veel op de “gewone” klapekster, maar is wel degelijk een aparte soort. Deze soort komt voor van het Iberisch Schiereiland tot Siberië en centraal Azië en overwintert in zuidelijk Afrika. Met recht een (fraaie!) dwaalgast dus.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Zo doof als een kwartel!
De kwikstaart familie is compleet!

8 Comments

  1. Wat een mooi verhaal weer, en ook nog, met groot succes! Goed dat jij de gedrevenheid van Quin herkent Peter😜
    Zo blijft het spotten uitdagend!

  2. De foto vd kl klapekster in de mail van 24-6-2023 was zo superscherp dat ik had willen vragen of je er wat meet ‘technische’ info over had willen geven; sluitertijd, diafragma, iso e.d.; echter de foto’s in het linkje waren n stuk minder scherp. Is de foto in de mail ook door jullie gemaakt?

    • Hi Dirk, jazeker, alle foto’s in de mail en op de website zijn door onszelf gemaakt. De kleine klapekster zat inderdaad ver weg en daardoor minder scherp te fotograferen. De rietgors zat bijna binnen de minimale focus afstand van mijn lens, specs zijn: iso 320, f/7.1, 600 mm (full frame), 0 ev en 1/1600 sec. Ik stel alles handmatig in, behalve auto focus, f/6.3 is de max, maar als het licht het toelaat, probeer ik daar 1 of 2 stops vanaf te blijven.

  3. Wat een prachtzoon heb je, Peter, die zo opgaat in zijn passie voor de vogels. Wat een prachtige vrouwe en dochter heb je, die jou en Quin tijdens de maaltijd laten gaan.😀😀

Leave a comment