Mandarijneend de gekste!

Deze eend is over-designed, vinden wij… 😊

Check het fotoalbum hier!

Die middelste zaagbek van vorige week was natuurlijk al een beetje over the top. Maar het kan altijd gekker, zoals de mandarijneend bewijst. Ken je dat, zo’n auto die gewoon te over-designed is? Te veel spoilertjes, vouwen, koelroosters, lijnen, lichten, etc. Nou, de mandarijneend is precies dat, maar dan in vogelland. Deze van oorsprong Aziatische exoten zijn eind vorige eeuw in Nederland ontsnapt uit gevangenschap en ze broeden sindsdien in ons land. Ook deze mandarijneend, is zo’n nakomeling van een ontsnapte eend. Dit exemplaar, die midden in een woonwijk in Castricum tussen de wilde eenden zat, is niet geringd, hij is dus niet zelf ontsnapt.

Bij het Vogelmeer in de Zuid-Kennemerduinen hebben we de geoorde fuut gezien. Deze vogel is inheems en bijzonder fraai met z’n knalrode oog en goudkleurige oorpluim. De vogel zwom speciaal voor ons nog redelijk dicht langs de kant, perfect belicht door de zon achter ons, super!

De volgende nieuwe soort, die we gezien hebben, is er één voor de vogelnerds onder ons, de rouwkwikstaart. Deze vogel lijkt bijzonder veel op de witte kwikstaart, alleen een mannetjes rouwkwikstaart is te onderscheiden van de witte soortgenoot. Bovendien zijn ze ook nog eens een stuk zeldzamer in Nederland dan de witte kwikkies. Maar het is ons gelukt, wij hebben een op waarneming.nl gevalideerde rouwkwikstaart gespot. Wij zijn blij! 😀

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Wat een leuke tijd van het jaar!
The hunt for the long-tailed duck!

2 Comments

  1. Dag Quin en ook Peter,

    Wat een schitterende vogel is die mandarijneend, als je hem van dichtbij ziet. Ik ken hem wel, maar alleen van een afstand.
    En ik ga zaterdag alle mailtjes met bijzondere vogels vanaf Kerstmis bekijken. Ik heb de mailtjes gekregen, bekeken, maar niet echt bestudeerd……. Tijd te kort😀😀

    PHRM Nelissen Jansen

  2. Wat een ontzettend leuke website Quin!! Prachtige foto’s! Knap dat jij deze mooie vogels zo goed in beeld krijgt. Het is ook heel leerzaam want je weet we heel veel over te vertellen. Leuke hobby samen met je vader, ga zo door.
    Groetjes Monique

Leave a comment