De meenatortel in Sneek!

De Westelijke Oosterse tortel.. (dat zullen we hieronder uitleggen)

Check het fotoalbum hier!

Vlak na kerst werd er midden in een woonwijk in Sneek een meenatortel gezien. De vogel trekt op in een groepje Turkse tortels, die dankbaar gebruik maken van de voedertafels in de achtertuinen.

De meenatortel is een super zeldzame duif. Pas in 2009 voor het eerst gezien in Nederland en in de jaren daarna slechts een handjevol keren waargenomen. De tortel heeft zelfs het nationale nieuws gehaald! Er is wat onduidelijkheid over de naam. Het is een ondersoort van de Oosterse tortel, die in het oosten, tot aan Japan, z’n broedgebied heeft. De ondersoort meenatortel komt in dit grote leefgebied vooral voor in het westelijke gedeelte, Siberië tot aan Iran. Maar ja, om hem nu de Westelijke Oosterse tortel te noemen, dat is een beetje raar. De officiële Latijnse naam is streptopelia orientalis meena en zodoende dan maar meenatortel.

Sneek ligt niet om de hoek en we begrepen uit de meldingen ook dat dit geen makkelijke “oppikker” is. Ook werd de meenatortel vooral ‘s ochtends waargenomen en nauwelijks meer in de middaguren. We besloten er toch voor te gaan, we hadden immers nog (kerst)vakantie. Om 7:15 reden we de straat uit, op weg naar Sneek. Daar aangekomen moesten we geduld hebben. En urban birding blijft bijzonder, je loopt met meerdere mensen met verrekijkers en telelenzen door de wijk te speuren. Maar de locals vonden het vooral heel leuk, gaven tips en hoopten voor ons, dat de duif zich mooi liet zien. En dat gebeurde uiteindelijk, we hebben hem prachtig kunnen zien op slechts een paar meter afstand!

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Prev What's that smelleken?!
Next Nog één keer de rosse franjepoot!

Leave a comment