Nieuwe sternen (deel 1)

Welkom in onze sternenfamilie!

Check het fotoalbum hier en hier!

In het vogelaar wereldtje hebben ze het nog wel eens over blokkers en schaamsoorten. Eerstgenoemde zijn vogelsoorten, die jij wel gezien hebt, maar veel andere mensen niet. Op ons bescheiden amateur niveau zijn de zwartkopgors of de kwartel (op foto!) typische voorbeelden. Het begrip schaamsoorten hebben we al eens eerder benoemd en spreekt wel voor zich, je “schaamt” je er voor, dat je ze nog niet hebt gezien.

Bij ons stonden diverse leden van de Nederlandse sternenfamilie op onze schaamlijst. Tot afgelopen voorjaar hadden we alleen nog maar de visdief en de grote stern gezien. Toch wel een beetje karig, vonden wij. Dus besloten we wat meer werk te maken van sternen. We willen graag de nieuwe leden van onze Nederlandse sternenfamilie in 2 delen aan jullie voorstellen.

  • De zwarte stern, deze stern heeft een enorm groot verspreidingsgebied, van Noord-Amerika tot in Azië. Maar in Nederland gaat het niet zo goed met de zwarte stern en daarom staat de vogel ook op de zogenaamde rode lijst van Nederlandse broedvogels. Wij zagen deze zwarte sternen zitten op het strand bij de Zuidpier in IJmuiden.
  • De reuzenstern, dit is de grootste telg uit de sternenfamilie met een indrukwekkende spanwijdte van zo’n 140 cm! Het is geen Nederlandse broedvogel, maar een schaarse zomergast, die overigens wel steeds vaker gezien wordt de laatste jaren. Deze zat in de al vaker genoemde nieuw aangelegde waterberging aan de Noordermaatweg in Heemskerk. 

Voor de nieuwe sternen uit deel 2 moesten we wat verder reizen, wordt vervolgd…

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier en hier!

De zeer zeldzame struikrietzanger!
Nieuwe sternen (deel 2)

Leave a comment