Nieuwe sternen (deel 2)

Welkom in onze sternenfamilie!

Check het fotoalbum hier en hier!

Zoals beloofd, deel 2 van de nieuwe sternen, die we afgelopen zomermaanden hebben gezien in Nederland. In tegenstelling tot de zwarte stern en de reuzenstern uit deel 1, zaten deze nieuwe sternen wat verder weg. We stellen ze even voor:

  • De dwergstern. We hadden al verschillende pogingen ondernomen om deze kleinste stern te zien. Uiteindelijk hebben we de dwergstern gezien op Texel. Er zaten een aantal dwergsternen bij elkaar op een zandbank. Helaas wel ver weg, daarom staan hiernaast foto’s van een Franse dwergstern, die we afgelopen vakantie gezien hebben.
  • De lachstern. We doen in de auto nog wel eens een spelletje, noem een vogel en de volgende noemt een vogel, die dan begint met de laatste letter van de vorige vogel. Dat spelletje eindigt vrijwel altijd bij de letter “l”. Er zijn veel vogels, die eindigen op een “l”; ransuil, nachtegaal, bosuil, kramsvogel, kraanvogel, etc. Maar er zijn heel weinig vogels, die beginnen met een “l”. In de zakgids van de vogelbescherming staan er maar 2 (van de ruim 300 genoemde vogels), namelijk de lepelaar en, jawel, de lachstern! We hadden de lachstern vorig jaar al eens gezien in Spanje, maar in Nederland is dit een zeldzame verschijning. De vogel was gezien in de waterberging van het Twisk. Dus wij gingen op pad. Er zaten honderden vogels in de waterberging, maar met wat hulp van een collega vogelaar hebben we de lachsternen, adult plus juveniel, gezien.

Er zijn nog steeds sternen, die we nog niet gezien hebben. Sommige zijn zeldzaam, zoals de witwangstern en de witvleugelstern. Maar bovenaan de lijst staat wel de Noordse stern, die ook in het logo van de vogelbescherming staat. Wie weet… 

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier en hier!

Nieuwe sternen (deel 1)
Temmincks strandloper!

Leave a comment