Nog een keer de woudaap!

Omdat de woudaap nooit verveelt!

Check het fotoalbum hier!

Op een zondagochtend gingen we samen met Marleen en Lydia op pad. We zijn al vaker samen met Marleen wezen vogelen en dat heeft inmiddels een bijzonder fraai rijtje waarnemingen opgeleverd: ijseend, middelste bonte specht, steltkluut en kleine alk. De verwachtingen zijn dus wederom hooggespannen, zeker omdat het doel van de trip niets minder is dan de woudaap! Geen nieuwe soort voor onze Nederlandse lijst, maar wel een soort, die nooit verveelt!

De woudaap is de kleinste reiger, die je in Nederland kan vinden. De vogel is niet alleen mooi om te zien, maar leeft ook diep verborgen in het riet. Je hoort hem dan ook eerder en vaker dan dat je hem ziet. De vogel is zeldzaam en vanwege de grote aantrekkingskracht wordt de locatie geheim gehouden op waarneming.nl. Maar wij hebben zo onze methoden om toch achter de locatie te komen, lees hier en hier.

En we hadden geluk! De woudapen, er zitten er minstens 3, kwamen een paar keer prachtig voorbij vliegen. Ook de roerdomp en de baardmannetjes lieten zich nog zien, een hele geslaagde ochtend dus!

Fijn weekend! Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Een echte bergvogel.
Wauw, de rode wouw!

2 Comments

 1. Nooit geweten dat we ook apen in Nederland hebben. Enig idee hoe deze vogel aan zijn naam komt?

  • Dat vroegen wij ons ook af inderdaad. Volgens Wikipedia is het als volgt:

   De naam woudaap is een voorbeeld van hypercorrectie. De vogel vertoont zich zelden aan de mens, is klein, ‘s nachts actief en leeft verborgen in het riet. ‘s Nachts is echter wel zijn roep te horen, die wel lijkt op die van een aapje dat wouw-wouw roept. De oorspronkelijke naam is dan ook wouwaapje. Ten onrechte werd verondersteld dat wouw een dialectvorm moest zijn van woud, hoewel het dier niet in het bos leeft. De naam werd daarom ‘verbeterd’ tot woudaapje.

   Wij vinden zijn roep meer klinken als een blaffende hond, luister hier maar eens.

   Groeten, Peter & Quin.

Leave a comment