Alle duikers compleet!

Eindelijk de parelduiker gezien.

Check het fotoalbum hier!

In Nederland komen een drietal vogels voor uit de orde van de gaviiformes, oftewel de duikers. Het zijn alledrie wintergasten in Nederland. Dat is wel jammer, want vooral in zomerkleed zien ze er alledrie fantastisch uit. Aangezien we recentelijk de laatste ontbrekende duiker gezien hebben, stellen we ze graag nog even aan je voor. Van boven naar beneden:

  • De roodkeelduiker. Geen van de duikers is veel voorkomend, maar je hebt nog wel de meeste kans om een roodkeelduiker te zien, vooral bij de Zuidpier. In de zomer heeft ‘ie een prachtige rode vlek in z’n hals, maar wij zien hem hier alleen in winterkleed. Je herkent hem aan de punt van z’n snavel, die een klein beetje omhoog staat.
  • De ijsduiker, dit is de meest zeldzame duiker in Nederland. Deze vogel valt vooral op vanwege z’n enorme omvang, wat een groot beest! We hebben er vorig jaar al over geschreven en toen de wens uitgesproken, dat we ook de laatste ontbrekende duiker snel zouden vinden. We hebben er een jaar op moeten wachten, maar het is gelukt.. 
  • De parelduiker! Wat een prachtige duiker! We hebben hem zelfs 2x gezien. De eerste keer in de stromende regen in de Camperduinen en kort daarna nogmaals in de haven van Oudeschild op Texel. Het voedsel bestaat uit vissen, die al duikend worden gevangen. Het zijn bijzonder goede duikers, die zeer diep kunnen gaan (50 meter en meer). De vogel kan vrij goed vliegen, maar opstijgen vanuit het water is een beetje problematisch. Vanaf het land lukt dat zelfs helemaal niet.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De hele mooie pestvogel!
De grote barmsijs!

Leave a comment