De hele mooie pestvogel!

Midden in een Alkmaarse woonwijk.

Check het fotoalbum hier!

De pestvogel is in Nederland tijdens de wintermaanden een zeldzame invasiegast. Dat wil zeggen, dat de pestvogel soms een heel seizoen niet of nauwelijks voorkomt en andere winters weer vaker. Het blijft ook tijdens invasiejaren een zeldzame verschijning waar je een beetje geluk mee moet hebben.

De pestvogels voeden zich in de winter voornamelijk met bessen. En ze zijn vaak niet erg schuw, zoals wel vaker bij vogels, die uit gebieden komen waar nauwelijks mensen wonen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar juist doordat ze mensen niet goed kennen, weten ze ook niet wat ze zouden moeten vrezen en laten ze zich dus redelijk benaderen. Zo ook deze vogel, die midden in een Alkmaarse woonwijk zat! We moesten er even op wachten, we waren al een hele tijd door de woonwijk aan het struinen, maar ineens zat ‘ie in de besjesboom. Wat een gave vogel!

De pestvogel heeft overigens niks met pesten te maken. Vroeger heerste het bijgeloof, dat de pestvogel een brenger van onheil en rampspoed was. Zoals bijvoorbeeld de middeleeuwse ziekte pest, waar tientallen miljoenen (!) Europeanen aan gestorven zijn. 

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Een zeer zeldzame zaagbek!
Alle duikers compleet!

5 Comments

    • We wisten wel, dat in die wijk pestvogels waren gezien. We liepen daar niet geheel toevallig. 😊 Binnenkort zullen we een nieuws item besteden aan onze voornaamste “inlichtingenbron”.

  1. Mooie vogel weer, de besjes maken het plaatje helemaal compleet.
    Zo’n mooi beestje en dan zo’n naam 🫤. Leuk weer de toelichting 👍

Leave a comment