Yes, de Pontische meeuw!

Op het strand tussen Heemskerk en Castricum.

Check het fotoalbum hier!

Dit is er weer ééntje voor de vogelaar nerds onder ons, de Pontische meeuw! Een aantal weken geleden hebben we al eens geschreven over de vele leden van de meeuwen familie in Nederland. We sloten toen af met de meeuwen, die we nog graag zouden willen zien. De Pontische meeuw kunnen we nu afvinken!

Volgens de website van de vogelbescherming is deze vogel onder andere te zien op vuilnisbelten en langs de Noordzeekust. In dat geval kiezen wij liever voor de prachtige Noordzeekust bij ons om de hoek. Daar komen we graag en veelvuldig. Het is een rust- en verblijfplaats van wel duizenden vogels. Vooral zilvermeeuwen en 3x raden waar de Pontische meeuw nu onwijs veel op lijkt…. Juist ja! Ontelbaar veel zilvermeeuwen hebben we gecheckt op die subtiele verschillen, die op een Pontische meeuw kunnen duiden. Tot een mooie, prachtige zondagochtend toen Quin & ik al vroeg over het strand van Heemskerk liepen. We hebben de Pontische meeuw ook naast een zilvermeeuw gefotografeerd. De verschillen zijn minimaal, los van de kleur van de veren, die vooral leeftijdsafhankelijk is:

  • De poten van de zilvermeeuw zijn (licht) roze, de Pontische meeuw poten zijn lichter, meer beige van kleur.
  • De Pontische meeuw staat wat hoger op de poten, zijn poten zijn ook dunner dan de poten van de zilvermeeuw.
  • Bij de Pontische meeuw ontbreekt de zogenaamde “gonys”, de uitstekende ‘hoek’ aan het eind van de ondersnavel van grote meeuwen. De Pontische meeuw heeft meer een zogenaamde potlood-snavel.
Uiteraard is onze spot gevalideerd door de experts van waarneming.nl. Deze winter hopen we de dwergmeeuw ook te kunnen zien!

Groeten, Peter & Quin.

Check het fotoalbum hier!

Wow, de roodpootvalk!
De koning en de koningin van de Oostvaardersplassen!

One Comment

Leave a comment