De futen-familie is compleet!

Met als nakomertjes de kuifduiker en de roodhalsfuut.

Check het fotoalbum hier  en hier!

In de taxonomische indeling zijn futen een aparte orde, net als zangvogels of steltloperachtigen. Er zijn wereldwijd dan ook 23 soorten futen. In Nederland kennen we 5 soorten futen en die hebben we sinds kort ook allemaal gezien! 

  • We beginnen met de “gewone” fuut, deze jaarrond voorkomende vogel heeft vrijwel iedereen wel eens een keertje gezien. Een prachtige verschijning in zomerkleed!
  • De kleinste fuut in Europa is de schattige dodaars, ook hier op de foto in prachtig zomerkleed. De naam van deze redelijk schuwe vogel stamt uit het verleden en heeft betrekking op het donzige pluis rondom zijn aars. 
  • De geoorde fuut is in Nederland een schaarse broedvogel. Smaken verschillen, maar wij vinden deze fuut de mooiste met zijn geweldige Terminator ogen met daarachter een waaier van goud-gele pluimen. 
  • De kuifduiker is een wintergast in Nederland en wordt helaas zelden in zijn schitterende zomerkleed gezien. En in tegenstelling tot zijn naam doet vermoeden, behoort deze vogel dus niet tot de duikers-familie. De kuifduiker heeft lang op onze wishlist gestaan, maar deze winter hebben we hem dan toch eindelijk gezien. Hopelijk zien we de kuifduiker nog vaker.
  • Ook de laatste telg uit de futen-familie heeft lang op de wishlist gestaan, de roodhalsfuut. Deze roodhalsfuut zwom bij de Noordpier en heeft nog een beetje rode hals van afgelopen zomer. Op afstand is de roodhalsfuut van de kuifduiker te onderscheiden door zijn gele snavel. De roodhalsfuut is de meest zeldzame van de Nederlandse futen en staat (helaas) op de rode lijst van bedreigde, Nederlandse broedvogels.

Wil je een overzicht zien van alle futen (of een andere orde), dan kun je ook kijken bij foto’s per soort.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier  en hier!

De Europese kanarie!
BruBo!!

Leave a comment