What’s that smelleken?!

De Nederlandse valkenfamilie is compleet.

Check het fotoalbum hier!

In Nederland hebben we, uitgezonderd zeer zeldzame dwaalgasten, 5 soorten valken:

  • De algemeen bekende torenvalk. Deze prachtige valk kent iedereen wel. Je hebt hem vast wel eens boven een weiland zien bidden. Stil hangend in de lucht, kop naar beneden en alleen klapperende vleugels.
  • De boomvalk. Het is prachtig om te zien hoe deze luchtacrobaat snel en laag vliegend jaagt op libellen om ze daarna al vliegende op te eten.
  • De slechtvalk. Dit is de snelst vliegende vogel ter wereld, die wel 350 km/u in duikvlucht kan halen. Zo snel is ondergetekende niet met z’n fototoestel, van de slechtvalk willen graag nog betere foto’s.
  • De zeldzame roodpootvalk. Deze schitterende valk hebben we van heel dichtbij kunnen zien in de duinen, daar hebben we al eerder over geschreven.
  • Afgelopen najaar hebben we dan ook eindelijk de smelleken gezien. De smelleken is de kleinste roofvogel in Europa, met een spanwijdte ± 50 cm. Dit is een hele snelle jager, die al laag vliegende z’n prooi overrompeld. De vogel is niet algemeen voorkomend, maar ook niet zeldzaam. Toch hebben we pas 1x het genoegen gehad deze snelle vogel te zien. Hopelijk kunnen we hem in de toekomst nog beter op de foto vastleggen.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Witte reigers in Nederland!
De meenatortel in Sneek!

2 Comments

  1. Hadden jullie nog tijd om het nieuwe jaar in te luiden van 31 december 2023 naar 1 januari 2024?

    • Jazeker! We hebben een super leuke kerstvakantie. Op 1 januari hebben we al direct een nieuwe soort gezien, daar volgt later nog een mail over. 😉

Leave a comment