De woudaap!

De vogel vinden vergde het nodige speurwerk!

Check het fotoalbum hier!

Er zijn van die vogels, die we nooit gedacht hadden ooit te kunnen zien. Niet alleen omdat ze zeldzaam zijn, maar vooral omdat de desbetreffende vogel vrijwel volledig wordt afgeschermd op waarneming.nl. De vogel is dan vaak zo fotogeniek en populair bij vogelaars, dat ze verstoring en te veel aanloop willen voorkomen. Je ziet dan alleen maar in welke provincie de vogel gezien is, op welke dag en een eventuele foto, die bij de waarneming geplaatst is. Je ziet geen locatie en ook geen naam van de waarnemer. Zo ook de woudaap, die al dagenlang gezien werd door een aantal happy few ergens in Noord-Holland.

Daar kun je doorgaans natuurlijk helemaal niks mee. Maar één waarnemer is zo trots op z’n foto’s, dat hij zijn naam als watermerk klein onderin de foto’s plaatst. Dus gingen wij die waarnemer opzoeken op de website en eens kijken of hij toevallig nog andere vogels gezien had op de dag dat hij ook de woudaap had gezien. Jawel, dat had hij! In de Volgermeerpolder en die bijzondere plek kennen we wel! Toen gingen alle woudaap foto’s bekijken en vergelijken met Google Maps / Street View foto’s en, jawel, we konden gebouwen en electriciteitsmasten op de achtergrond herkennen!

Dus wij gingen natuurlijk naar de Volgermeerpolder. Maar de dan nog was het zeker niet makkelijk. De woudaap leeft namelijk bijzonder verborgen in het riet. Het is een kleine reiger, die zich nauwelijks laat zien. Maar ineens vloog ‘ie kort op om vervolgens verderop weer het riet in te duiken. Genoeg voor een paar foto’s. De foto’s gaan geen prijzen winnen, maar wij zijn er heel blij mee. Vooral doordat we deze vogel konden zien na het nodige speurwerk.

Wij noteren de woudaap met trots op onze Nederlandse lijst.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De fluitende fluiter!
La Douce France!

One Comment

Leave a comment