De winterse zomertortel!

Deze fraaie duif stond hoog op onze wishlist!

Check het fotoalbum hier!

De meenatortel waar we laatst over geschreven hebben, is natuurlijk heel leuk, maar was een “cadeautje”. De zomertortel hadden we echter al een paar keer op vakantie in Frankrijk en Spanje gezien, maar nog niet in Nederland. We wilden deze fraaie duif graag toevoegen aan onze Nederlandse lijst.

Dat is niet makkelijk, want het gaat helemaal niet goed met de zomertortel. In heel West-Europa nemen de aantallen zomertortels enorm af, sinds halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw is de afname zelfs meer dan 85 %! Dat komt enerzijds door de intensivering van de landbouw, maar ook door de jacht op deze duif tijdens de trekperiode in de Mediterrane landen. De zomertortel staat dan helaas ook op de rode lijst van bedreigde vogels.

De zomertortel is de enige (gangbare) duif in ons land, die elders overwintert. Maar net als in het liedje over de “10 kleine visjes in de vieze oude sloot”, besloot één zomertortel in Krimpen aan de Lek lekker hier in Nederland te blijven. En zo konden wij op een regenachtige en koude winterdag deze prachtige zomertortel bekijken. 

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Nog één keer de rosse franjepoot!
De Europese kanarie!

Leave a comment