Onze eigen zwanenzang!

Wat een prachtige vogels!

Check het fotoalbum hier!

Wij hebben onze eigen zwanenzang. In dit geval is het geen kwartet want in Nederland zijn er maar drie soorten zwanen te vinden. Van boven naar beneden:

  • De knobbelzwaan. In de volksmond wordt deze vogel bedoeld als we het hebben over een zwaan. Als je deze vogel nog nooit gezien hebt, dan adviseren wij je toch dringend om vaker naar buiten te gaan. 🙂 Niet de grootste, maar wel de zwaarste vogel in Nederland met z’n 11-12 kg. Ook bekend natuurlijk van die legendarische KLM reclame. In tegenstelling tot KLM je wellicht doet geloven, deze vogels vliegen niet intercontinentaal, je kunt ze jaarrond zien.
  • De wilde zwaan. De wilde zwaan broedt in het noorden van Scandinavië en in Rusland. De wilde zwaan overwintert o.a. in Nederland. Ze zitten bijvoorbeeld bij de PWN waterbekkens in de duinen. De wilde zwaan heeft een gele snavel en geen knobbel. Smaken verschillen, maar wij vinden deze wilde zwaan nog mooier dan de knobbelzwaan.
  • De kleine zwaan. Dit is de meest zeldzame zwaan in Nederland, eveneens een wintergast, die broedt op de toendra’s in Rusland. Het verschil met de wilde zwaan zit hem vooral in de gele vlek in de snavel, die is groter bij de wilde zwaan en loopt als een punt door. Wij hebben laatst een groepje wilde zwanen gezien vlakbij de jachthaven van Edam, in het Markermeer. Daar verzamelen ze na hun lange tocht uit het oosten van Rusland.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

Wow, de ijsduiker!
Wederom een prachtige wintergast!

2 Comments

Leave a comment