Een hele gave waterspreeuw!

De ondersoort zwartbuikwaterspreeuw om precies te zijn.

Check het fotoalbum hier!

Een waterspreeuw, of het nu de zwartbuik- of roodbuikwaterspreeuw betreft, is in Nederland een zeer zeldzame winterdwaalgast. De waterspreeuwen zitten meer in het noorden en oosten van Europa. 

Waterspreeuwen zijn strikt gebonden aan oevers van zoet water, in de broedtijd aan heldere, (snel)stromende beken en riviertjes. Alles aan deze vogel is aangepast aan een nat leven. Onder water gebruiken waterspreeuwen vleugels en poten om zich voort te bewegen. Hun ogen schermen ze af met een transparant membraan. De voorkeur gaat uit naar wateren met een stenige bodem.

Een habitat waar we in ons platte Nederland niet zo veel van hebben. Toch besloot één zwartbuikwaterspreeuw om te overwinteren in een recreatiegebied bij Zoetermeer. Een gebied waar men met paarden rijdt, wordt hardgelopen, gefietst, honden worden uitgelaten, watersport wordt bedreven, etc. En dan nog vele vogelaars, die de waterspreeuw kwamen bewonderen. Het deed de waterspreeuw niks, onverstoorbaar was de vogel op zoek naar voedsel in het water. Soms wel op slechts enkele meters afstand! Wij hebben deze prachtige en leuke vogel ook van dichtbij mogen aanschouwen. We hebben de waterspreeuw ook gefilmd, zie hier (onderaan pagina) of hier.

Dit is wel een hele gave vogel voor onze Nederlandse lijst!

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De zwarte ibis!
De kleine rietgans is zo lekker normaal gebleven.

One Comment

Leave a comment