Een nieuwe soort in de spechtenfamilie!

Spechten zijn gaaf!

Check het fotoalbum hier!

Spechten zijn gaaf, het blijft boeiend hoe zo’n beest met z’n snavel een hol in een boom hakt. Iedereen heeft op z’n minst ook wel eens het geroffel van een specht gehoord. We hebben in het verleden ook wel eens verteld over de groene specht en de middelste bonte specht, die laatste complementeerde ons bonte spechten trio. Toen zeiden we ook dat we nog 2 Nederlandse spechtensoorten misten en één daarvan hebben we recent gezien, de zwarte specht!

Sommige vogels zijn niet zozeer heel zeldzaam, maar wel heel schuw. De zwarte specht is zo’n vogel, een mysterieuze bosbewoner, die je eerder zult horen dan zien. Vroeg in het voorjaar heb je nog de meeste kans om hem te zien, als er nog geen of weinig bladeren aan de bomen zitten. En de vogel zit niet in het westen van het land, dat maakte het voor ons extra lastig. Deze prachtige zwarte specht met z’n karakteristieke rode petje zat in de bossen naast Hilversum. Het was mooi weer, we hadden de tijd, dus gingen Quin en ik daarheen. En na een hele tijd lopen, hoorde Quin de vogel ineens, het waren er zelfs 2!

De zwarte specht is heel belangrijk in het ecosysteem. De vogel hakt elk voorjaar weer een nieuw hol in een boom. Van de oude broedholen wordt weer dankbaar gebruik gemaakt door andere holenbroeders.

De zwarte specht stond hoog op onze wish list, nu de laatste Nederlandse specht nog, de draaihals.

Groeten, Peter & Quin. 

Check het fotoalbum hier!

De ringsnaveleend dwaalgast!
De zeldzame sneeuwgans!

One Comment

  1. Je hoort de specht wel maar ziet hem zelden. Het is knap hoe ze een hol in de boom maken maar het is zeker net zo knap om hem mooi op de foto te krijgen.

Leave a comment